Binnen systemen zijn er verschillende posities. Iedere positie heeft eigen mogelijkheden. Als de mogelijkheden van de ene positie in een andere positie gebruikt worden, is het onmiddellijk oncomfortabel. Of je nou op je werk bent, vakantie viert of je hobby beoefent: voor de meeste mensen geldt dat ze in verschillende omgevingen (systemen), min of meer dezelfde patronen tegen komen.
Als jij gewend bent verantwoordelijkheid op je te nemen, doe je dat ongeacht de omgeving waar je bent. Als jij gewend bent, omdat je zo bent opgevoed, om voor anderen te zorgen dan doe je dat overal. Dan ben je de eerste die vraagt wie er nog koffie wil. Gek genoeg is het ook andersom. Stel dat jij ontslag zou nemen. Dan is degene die er als eerst aan denkt koffie te schenken, afwezig. Dat gat wordt als vanzelf gevuld. Spontaan komt iemand anders op het idee om koffie in te schenken.
Samengevat: Ieder mens reageert vanuit patronen, maakt niet uit in welk systeem ze zijn Systemen zelf functioneren ook volgens patronen. Als ergens een β€˜gat’ is, zorgt het systeem dat het gat gevuld wordt. Het werkt altijd zo. Waar je ook bent. Of je dat wilt of niet. Of je het ermee eens bent of niet. Het zijn de zogenaamde wetmatigheden van systemen.